Laminectomie operatie

laminectomie Bij deze operatie wordt via een snede in de rug de wervelboog (lamina) verwijderd. Het verwijderen van de lamina heet laminectomie Na de operatie blijft u enige dagen in het ziekenhuis.

Anatomie van de rug

Hoe ziet nu een rug eruit? De rug is opgebouwd uit een 7-tal nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendewervels, 5 heiligbeenwervels en staartwervels. Al deze wervels zijn volgens een zelfde basispatroon opgebouwd. Er is een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan deze boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes. De wervellichamen zijn op elkaar gestapeld. Tussen twee wervels zit de tussenwervelschijf f discus.

De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggemerg verloopt. Tussen elke twee wervels komt ter weerszijden een zenuw uit het ruggemerg te voorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel. Een van de belangrijkste structuren in de rug is wel de tussenwervelschijf. Centraal hierin zit een kern (nucleus) welke bestaat uit een gelachtige massa. Deze kern wordt omgeven door een sterke bindweefsel ring, die aan de beide wervels zit vast gegroeid.. De gelachtige kern probeert continu water op te zuigen en zal daarmee dus opzwellen. Dit opzwellen wordt echter tegengewerkt door de bindweefselring met daar boven en onder de aangrenzende wervel. Hierdoor ontstaat een schokbrekerwerking (vergelijk een opgeblazen ballon in een doosje waarop je probeert te duwen).Oorzaak van de klachten

De kanaalstenose is een aandoening welke meestal voorkomt bij oudere mensen. Kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal meestal laag in de rug. Het wervelkanaal is de ruimte middenin de wervelkolom en deze loopt van de schedel naar de stuit. Hierin bevindt zich het zenuwstelsel wat de prikkelgeleiding verzorgt van hersenen naar de rest van het lichaam en terug. Steeds tussen twee wervels, ter hoogte van de tussenwervelschijf, takken zenuwen af en maken zo verbinding tussen de hersenen en het lichaam via het ruggenmerg. Dit ruggenmerg en de plaats waar de zenuw uittreedt moet natuurlijk ruimte hebben, anders wordt de uittredende zenuw bekneld.Bij de kanaalstenose drukt het tussenwervel-gewricht met zijn verdikte kapsel tegen de zenuw aan de achterkant van de zenuwen van het ruggenmerg, hier ziet u het gewrichtje met slijtage aan de achterkant drukken tegen de zenuw.

In feite bestaat er laag in de rug (vanaf de tweede lumbale wervel) geen ruggenmerg meer maar een hoeveelheid zenuwen die daar ook wel de “paardenstaart’’ wordt genoemd. Het verschil met een hernia of uitpuilende tussenwervelschijf s dat de tussenwervelschijf rukt tegen de zenuw. Dit is aan de voorkant van het ruggenmerg.

Symptomen van de kanaalstenose

symptomen kanaalstenose De klachten zijn pijn in de rug en/of in de bil(len) en/of in het been of benen bij staan en lopen. Soms is er een stuurloos gevoel in het been. Het meest kenmerkend van de kanaalstenose is het krijgen van klachten bij staan en lopen en het verdwijnen van klachten bij zitten en bukken.

Hoe ontstaan de klachten Bij staan en lopen is de rug licht hol en bij zitten of bukken is de rug bol, hierin zit nou de essentie! Bij de kanaalstenose gebeurt het volgende: het kapsel van het tussenwervelgewrichtje, dat verdikt is door slijtage, drukt tegen de uittredende zenuw meestal onderin de rug. Dit gebeurt als de rug in gestrekte licht holle stand is, dus bij lopen en staan. Het tussenwervelgewrichtje is hierdoor in elkaar gedrukt en neemt meer ruimte in.

Zo drukt het verdikte kapsel van dit gewrichtje tegen de uittredende zenuw. Als deze persoon nu gaat zitten of gaat bukken trekt het gewrichtje zich uit elkaar en trekt zo het kapsel strakker waardoor er meer ruimte ontstaat rond het gewrichtje. De druk op de zenuw komt weer vrij en de klachten verdwijnen geleidelijk.

De operatieve behandeling

De operatie wordt uitgevoerd door de orthopedisch chirurg. Hij maakt in de huid van de rug een verticale snee op de plaats waar de zenuwwortels bekneld zijn. Als de lange rugspieren opzij geschoven zijn, worden de wervelbogen (lamina) weggehaald. Ook de dikker geworden bindweefselbanden worden weggehaald. Op deze manier komen de zenuwwortels weer vrij te liggen en zullen de klachten afnemen. /span>

Complicaties

  • Liquor lekkage; bij het bevrijden van een sterk beknelde zenuw kan er een gaatje in de durale zak ontstaan met lekkage van liquor. Dit wordt bestreden door platte bedrust gedurende 3 tot 5 dagen.
  • Uitvalsverschijnselen (verlamming, gevoelsverlies) kunnen ontstaan door het manipuleren aan de zenuwwortels. Dit kan in de voet of het onderbeen ontstaan.
  • Nabloeding in het operatiegebied (zeldzaam).
  • Wondinfectie in het operatiegebied (zeldzaam).